1 marca 2016

11 lutego 2016 r. odbyło się Spotkanie informacyjne „Poziomy odzysku i recyklingu, sprawozdania i wnioski o dopłatę za rok 2015”

Tradycją już stały się lutowe spotkania organizowane przez Stowarzyszenie FORS, których celem jest przygotowanie prowadzących stacje demontażu do wypełnienia i złożenia rocznego sprawozdania o pojazdach wycofanych z eksploatacji oraz wniosku o dopłaty do demontażu. Tym razem spotkanie odbyło się 11 lutego w hotelu Airport Hotel Okęcie w Warszawie, a obecnych na nim było ponad 130 przedstawicieli branży oraz wielu zaproszonych gości, a wśród nich: Agnieszka Błoch –Dyrektor ds. Rozwoju Polskiej Izby Motoryzacji, Alfred Franke – Prezes Stowarzyszenia Dystrybutorów i Producentów Części Motoryzacyjnych, Beata Kozak z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Bogumił Papierniok – Członek Grupy Roboczej Stowarzyszenia Dystrybutorów i Producentów Części Motoryzacyjnych, Bogusław Pijanowski – Zastępca Dyrektora w Przemysłowym Instytucie Motoryzacyjnym, Ewa Rostek – Kierownik Centrum Badań Materiałowych Instytutu Transportu Samochodowego, Maciej Szymajda – Wiceprezes Stowarzyszenia Komisów.pl, Andrzej Walicki – Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Ryszard Wieczorek – Dyrektor w Związku Pracodawców Motoryzacji. Spotkanie otworzył Prezes Stowarzyszenia FORS Pan Adam Małyszko. Prezes też przedstawił pierwszą z zaplanowanych prezentacji. Jej tematem była optymalizacja kosztów działalności stacji demontażu po likwidacji programu dopłat. W styczniu br. w Stacji Demontażu w Dobrzyniewie Dużym k. Białegostoku odbyły się cztery spotkania warsztatowe. Udział w nich wzięło około 80 osób. Oprócz przedsiębiorców w Warsztatach uczestniczyli przedstawiciele Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Podlaskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska. W trakcie spotkania podsumowano cykl Warsztatów – przedstawione zostały problemy poruszane w trakcie warsztatów, w tym między innymi związane z osiąganiem poziomów odzysku i recyklingu, czy prawidłowym rozliczaniem pozostałości po demontażu przekazanych do strzępienia. Kolejna prezentacja Pani Marty Witkowskiej – Wiceprezes Stowarzyszenia FORS – dotyczyła sprawozdań o pojazdach wycofanych z eksploatacji. Tradycyjnie przedstawiciele NFOŚiGW Panowie Andrzej Walicki i Artur Banasiak omówili najczęściej popełniane błędy przy sporządzaniu sprawozdań o pojazdach wycofanych z eksploatacji i wniosków o dopłaty. Kulminacyjnym punktem spotkania była debata z udziałem zaproszonych gości oraz uczestników na temat certyfikacji części. Debatę poprowadził Prezes Adam Małyszko, który nawiązał do spotkania, jakie odbyło się w styczniu br. w Ministerstwie Rozwoju z udziałem licznych przedstawicieli branży motoryzacyjnej. Jednym z poruszanych wówczas tematów było wprowadzenie certyfikacji części, w tym części używanych, jako sposób na walkę z szarą strefą i podniesienie poziomu bezpieczeństwa użytkowników samochodów i innych uczestników ruchu drogowego. Dyskusja pozwoliła lepiej zrozumieć problemy związane z certyfikacją części i stanowiska różnych przedstawicieli branży motoryzacyjnej. W trakcie dyskusji zgłoszona została propozycja określenia procedur testowania części, przyjęcia w stacjach demontażu zasad (kodeksu) dobrych praktyk i podjęcia współpracy z zakładami regenerującymi części używane. Uczestnicy dyskusji zgodnie stwierdzili konieczność podjęcia zdecydowanych działań w walce z szarą strefą i promowania części o gwarantowanym pochodzeniu. Zadeklarowano też wzajemną współpracę w tym zakresie. W drugiej części spotkania Pan Maciej Szymajda, Wiceprezes nowo powstałego  Stowarzyszenia Komisów.pl przedstawił cele Stowarzyszenia oraz możliwość wzajemnej współpracy ze Stowarzyszeniem FORS. Spotkanie zamknęły prezentacje Pana Mariusza Kukiełki na temat platformy aukcyjnej FORS oraz Pani Agnieszki Misiejuk – Wiceprezes Stowarzyszenia FORS – na temat korzyści i zagrożeń płynących z umów z wprowadzającymi pojazdy. Wszystkim gościom oraz uczestnikom dziękujemy za obecność. Przypominamy, że materiały ze spotkania można pobrać ze strony www.fors.pl/konferencja. Galeria zdjęć ze spotkania informacyjnego „Poziomy odzysku i recyklingu, sprawozdania i wnioski o dopłatę za rok 2015”

Dołącz do nas

Członkiem Stowarzyszenia Forum Recyklingu Samochodów można zostać w każdej chwili. Zasady są proste: należy wypełnić jedną z trzech deklaracji członkowskich. Po podjęciu stosownej uchwały przez Zarząd, kandydat staje się członkiem Stowarzyszenia. Sekretariat przypomina o zapłaceniu składki przez wysłanie noty statutowej pod koniec każdego kwartału.