9 marca 2017

15 marca 2017 r. – termin złożenia rocznego sprawozdania o pojazdach wycofanych z eksploatacji

Szanowni Państwo,

Stowarzyszenie FORS przypomina o obowiązku złożenia rocznego sprawozdania o pojazdach wycofanych z eksploatacji. Sprawozdanie należy złożyć w wersji papierowej i elektronicznej do NFOŚIGW oraz do Marszałka Województwa w terminie do dnia 15 marca 2017 r.

Niżej prezentujemy symulator osiąganych poziomów odzysku i recyklingu z uwzględnieniem próby strzępienia z opcją wyliczenia ewentualnej opłaty za nieosiągnięcie wymaganych poziomów odzysku i recyklingu:

Ponadto przypominamy o obowiązku złożenia do Marszałka Województwa zbiorczego zestawienia danych o rodzajach i ilości odpadów, o sposobach gospodarowania nimi oraz o instalacjach i urządzeniach służących do odzysku lub unieszkodliwienia odpadów za 2016 rok. Termin mija 15 marca 2017 r.

W dniu 31 marca 2017 r. upływa termin składania sprawozdań  o wysokości należnej opłaty za korzystanie ze środowiska – sprawozdanie należy złożyć do Marszałka Województwa.

Zniesiony został obowiązek przekazywania przez korzystających ze środowiska wykazów wojewódzkiemu inspektorowi ochrony środowiska.

Od 2013 roku nie wnosi się opłat z tytułu tych rodzajów korzystania ze środowiska, których roczna wysokość wnoszona na rachunek urzędu marszałkowskiego nie przekroczy 800 zł, a ponadto, z uwagi na zmianę  przepisów ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (POŚ) (zmiana w art. 13 ustawy z dnia 16 grudnia 2016 r. o zmianie niektórych  ustaw  w  celu   poprawy   otoczenia prawnego   przedsiębiorców  Dz. U. z 2016 r. poz. 2255),   od  1  stycznia  2017 r. podmioty korzystające ze środowiska nie przedkładają  wykazów i informacji, o których mowa w art. 286 ust. 1 i 1a   POŚ w przypadku gdy roczna wysokość opłaty z tytułu każdego z rodzajów korzystania ze środowiska spośród wymienionych w art. 273 ust. 1 POŚ nie przekracza 100 zł.

Powyższe zwolnienie (100 zł) dotyczy wykazów zawierających informacje i dane o zakresie korzystania ze środowiska oraz o wysokości należnych opłat za rok 2016.

Zarząd FORS

Dołącz do nas

Członkiem Stowarzyszenia Forum Recyklingu Samochodów można zostać w każdej chwili. Zasady są proste: należy wypełnić jedną z trzech deklaracji członkowskich. Po podjęciu stosownej uchwały przez Zarząd, kandydat staje się członkiem Stowarzyszenia. Sekretariat przypomina o zapłaceniu składki przez wysłanie noty statutowej pod koniec każdego kwartału.